តើប្រិយមិត្តដឹងទេថា ចម្អិនបបរយ៉ាងដូចម្តេចទើបឆ្ងាញ់ ? ស្រាប់តែមានពូមួយក្បែរផ្ទះគាត់ឆ្លើយថាចង់ដាំបបរឲ្យឆ្ងាញ់ត្រូវជ្រើសរើសប្រភេទអង្គរ គឺចាំបាច់ត្រូវតែស្រូវថ្មី។ ចំណុចដែលគាត់ឆ្លើយនេះក៏ត្រូវម្យ៉ាងដែរ ចុះបើអត់ស្រូវថ្មីវិញតើធ្វើដូចម្តេចទើបបបរមានរស់ជាតិឈ្ងុយគួរឲ្យពិសារ ? គាត់ឆ្លើយមិនដឹងដែរ ។
គេហទំព័រ ដំណឹង នឹងពាំនាំនូវវិធីដាំបបរឲ្យមានរស់ជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់គួរពិសារ មុននឹងលោកអ្នកដាំបបរឬចម្អិនបបរគួរនឹកដល់រុក្ខជាតិម្យ៉ាងដែលមានឈ្មោះថា ស្លឹកតយ ដែលជារុក្ខជាតិមានក្លិនឈ្ងុយអាចយកទៅឆុងជំនួសតែបានម្តងម្កាលដែរ ។ វាជាការងាយទេ សម្រាប់បបរដែលចម្អិនលោកអ្នកត្រូវដាក់ស្លឹកតយ ២-៣ សន្លឹកក្នុងឆ្នាំបបរនៅពេលដែលចម្អិន ក្រោយពីបបរឆ្អិនស្រួលបួលហើយ ដួសស្លឹកតយចេញ ពេលនោះហើយបបរមានក្លិនគួរឲ្យចង់ពិសារ មិនចាំបាច់អង្គរស្រូវថ្មី ស្លឹកតយក៏មានរស់ជាតិឆ្ងាញ់ដែរ ៕
ដោយ៖ បុរសដំណឹង
មតិយោបល់