ព័ត៌មានជាតិ

អា​ម៉ុក​ម្ហូប​គ្រួ​សារ​ខ្មែរ​

​អា​ម៉ុក​ត្រី គឺជា​មុខម្ហូប​ដែល​គ្រួសារ​ខ្មែរ​យើង និយម​ធ្វើ​សម្រាប់​បរិភោគ​ក្នុង​គ្រួសារ ទទួលភ្ញៀវ​បន្តិចបន្តួច ឬ​ក្នុង​ពិធីបុណ្យ​ផ្សេងៗ​។​
​គ្រឿងផ្សំ​

ត្រី​រ៉ស់ ឬ​ត្រី​ឆ្ដោ​រ ១​គីឡូក្រាម​
ដូង​ទុំ ១
ម្ទេស​ប្លោក​ក្រៀម ៥​ផ្លែ​
ម្ទេស​ប្លោក​ទុំ​ស្រស់ ៥​ផ្លែ​
គល់​ស្លឹកគ្រៃ ៥​គល់​
រំដេង ល្មៀត ១​ចំណិត​ប៉ុន​មេដៃ​
ខ្ទឹម​ស ១០​កំពឹស​
ម្សៅ​ស៊ុប ១​ភាគ​២​ស្លាបព្រា​បាយ​
ទឹកត្រី ១​ស្លាបព្រា​បាយ​
សណ្ដែកដី ១០​ក្រាម​
ស៊ុត​ទា ២​គ្រាប់​
សម្បក​ក្រូចសើច ១​ចំណិត​
ស្លឹក​ចេកណាំវ៉ា​សម្រាប់​ខ្ចប់ ៥​ធាង​
ខ្ជាយ ១​មើ​ម​
ខ្ទឹម​ក្រហម ៥​កំពឹស​
កា​ពិ ឬ​[[​ប្រហុក​]​សាច់ ២​ក្រាម​
ស្ករត្នោត ១​ស្លាបព្រា​បាយ​
អំបិល ១​ភាគ​២​ស្លាបព្រា​បាយ​
ស្លឹក​ក្រូចសើច ១០​សន្លឹក​
ស្លឹក​ញ ឬ​ស្លឹក​កន្ទួត ១០​ត្រួយ ឬ​ច្រើន​ជាង​នេះ​តាម​ចូលចិត្ត​។​

​វិធី​ធ្វើ​

ត្រី​រ៉ស់ ឬ​ត្រី​ឆ្ដោ​រ យក​ស្រកា​ចេញ​ឲ្យ​ស្អាត កាត់​កន្ទុយ ចៀរ​ព្រុយ​ពោះ និង​ខ្នង​ចេញ ហើយ​កោស​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត កាត់​ក្បាល​ចេញ​ទុក​មួយ​អន្លើ​។ ក្បាល​ពុះ​ជា​ពីរ​ឆ្កឹះ​យក​ស្បែក​ក្រអូម​លើ​ចេញ លាង​ឲ្យ​ស្អាត​។ បើ​ធំ​ពេក អាច​កាត់​ជា​ដុំ​តូចៗ​ល្មម​។ ខ្លួន​ត្រី សើយ​យក​ឆ្អឹងខ្នង​ចេញ ហាន់​ជា​បន្ទះ​ស្ដើង​ល្មម​។​
គល់​ស្លឹកគ្រៃ​ហាន់​ស្ដើង ម្ទេស​ប្លោក​ក្រៀម ខ្ទឹម​ស ខ្ទឹម​ក្រហម រំដេង ខ្ជាយ ល្មៀត សម្បក​ក្រូចសើច អំបិល បុក​បញ្ចូល​គ្នា​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ ប្រហុក​ចិញ្ច្រាំ​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ ឬ​កាពិ​ដាក់​បុក​ជា​មួយ​គ្រឿង​។ សណ្ដែកដី​លីង​បុក​ឲ្យ​ល្អិ​ត​។​
ស្លឹក​ក្រូចសើច ហូត​ទ្រនុង​ចោល លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត ហាន់​ជា​សរសៃ​ល្អិតៗ​។​
ដូង​ទុំ កោស​ពូត​យក​ខ្ទិះ​ដើម​ទុក​ដោយ​ឡែក និង​ទឹកខ្ទិះ​ទី​២ ទុក​ដោយ​ឡែក​។​
យក​ខ្ទិះដូង​ទី​១ ពាក់កណ្ដាល​បង់អំបិល​បន្តិច​(​កុំឲ្យ​ប្រៃ​)​។​
ដាក់​សាច់​ត្រី គ្រឿង សណ្ដែកដី កា​ពិ ឬ​ប្រហុក ពង​ទា ទឹកខ្ទិះ​ទីមួយ​ដែល​នៅសល់ ទឹកត្រី ស្ករ ម្សៅ​ស៊ុប លាយ​ច្របល់​ចូលគ្នា​កូរ​ឲ្យ​សព្វ ចាក់​ទឹកខ្ទិះ​ទី​២​ចូល​(​ប្រយ័ត្ន​កុំឲ្យ​រាវ​ពេក​) បន្ត​កូរ​ឲ្យ​ទាល់តែ​ឡើង​ខាប់​ប្រហែល​៣០​នាទី ទុក​មួយ​អន្លើ​សិន​។​
ស្លឹក​ញ កាត់​ទ្រនុង​ចេញ ឬ​ស្លឹក​កន្ទួត​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត ដាក់​ទ្រាប់​បាត​កន្ទោង​ច្រើន ឬ​តិច​តាម​ចំណូលចិត្ត​។ ដួស​ត្រី​ដែល​កូ​រគ្រឿង រួច​ដាក់​ក្នុង​កន្ទោង​(​ឲ្យ​ស្មើសា​ច់​ស្មើ​គ្រឿង​) ដួស​ទឹកខ្ទិះ​ដើម​ចាក់​ពី​លើ​បន្តិច រោយ​ស្លឹក​ក្រូចសើច​ដាក់​ចំហុយ​ឲ្យ​ឆ្អិន​(១៥ ឬ​២០​នាទី តាម​ទំហំ​តូច​ឬ​ធំ​)​។​

​របៀប​ធ្វើ​កន្ទោង​
​ស្លឹកចេក​ហែក​កាត់​រាង​ការេ​(០,១៧​ម៉ែត X ០,១៧​ម៉ែត​) ដាក់​ត្រួតគ្នា​ពីរ​ជាន់​(​ផ្កាប់​មួយ ផ្ងារ​មួយ​) ចាប់​ចំ​ពាក់កណ្ដាល​នៃ​ជ្រុង​នី​មួយៗ កួច ខ្ទាស់ លៃ​មើល​ឲ្យ​បាតក​ន្ទោង​ស្មើ​ល្អ​។ ចៀរមាត់​កន្ទោង​ឲ្យ​ស្អាត​តាម​ចំណូលចិត្ត​៕​
https://i1272.photobucket.com/albums/y389/domneng/Amok_zps2c047054.jpg

មតិយោបល់