ប្រវត្តិដើមដែលត្រូវលើកយកមកតំណាលនោះនិយាយថាលោក គ្រីស្តូហ្វ កូឡុម លោកកើតមានការភ័ន្តច្រឡំខណៈដែលឡើងជាន់លើទឹកដីនៃទ្វីបអាមេរិចបែជាគាត់គិតថាកំពុងតែស្ថិតនៅលើទឹកដីនៃតំបន់ទ្វីបអាស៊ី។ ពេលនោះលោកមានការចាប់អារម្មណ៍ទៅលើរឿងមួយគឺផ្លែម្ទេស។ ម្ទេសដែលលោកបានជួបប្រទះនៅលើទឹកដីរបស់ទ្វីបអាមេរិចមានទំនាក់ទំនងជាមួយ នឹងម្រេចពណ៍ខ្មៅ (Peper)។
នេះជាការយល់ច្រឡំរបស់លោកគ្រីស្តូហ្វ កូឡុម ម្តងទៀតហើយ។ ក់ស្តែងវិញនោះមិនមែនយ៉ាងដូច្នេះទេ។ ម្ទេសមិនមានទំនាក់ទំនងអ្វីជាមួយ នឹងម្រេចសោះឡើយប៉ុន្តែវាជាប្រភេទរុក្ខជាតិដែលមានលក្ខណៈមិនខុសគ្នាប៉ុន្មានពីដើមប៉េងប៉ោះ និងដើមត្រប់នោះទេ។ បើទោះបីជាយ៉ាងណាក្តីក៏គេនៅតែហៅឈ្មោះផ្លែម្ទេសតាមភាសាអង់គ្លេសថា (Chili Paper)ជាដដែល។ ហេតុអ្វីទើបបានជាសារជាតិរបស់ម្ទេសមានរសជាតិហឺរ ?
នោះដោយសារតែសារជាតិមានឈ្មោះហៅតាមវិទ្យាសាស្ត្រថា Capsaicin ដែលជាសារជាតិប្រឆាំង នឹងប្រតិកម្មអុកស៊ីដង់ (ប្រតិកម្មអុកស៊ីហ្សែន) ជួយការពារមិនឱ្យអាហារឆាប់ផ្អូមខូចគុណភាព។ ម្ទេសក៏មានគុណសម្បត្តិដ៏ល្អការពារដល់ប្រព័ន្ធសរសៃឈាមនៃរូបកាយរបស់មនុស្សយើង។ ដោយសារសារជាតិនេះហើយទើបបានជាម្ទេសមានរសជាតិហឺរនោះ។
ធ្វើយ៉ាងណាដើម្បីកាត់បន្ថយជាតិហឺររបស់ម្ទេស ?
ទឹកមិនមែនជាមធ្យោបាយដែលជួយធ្វើឱ្យម្ទេសកាត់បន្ថយបានជាតិហឺររបស់វានោះទេពីព្រោះសារជាតិ Capsaicin មិនរលាយក្នុងទឹកនោះឡើយ។ ជំនួសអោយការផឹកទឹកពេលហឺរខ្លាំងនៅក្នុងមាត់គួរតែពិសារទឹកដោះគោដែលមានជាតិ Casein សំបូរទៅដោយសារធាតុគីមីដែលអាចស្រូបយកជាតិហឺរ Capsaicin បានយ៉ាងឆាប់រហ័ស (នោះគឺការបំបាត់ជាតិហឺរ)ប្រៀបបាន នឹងសាប៊ូ សំរាប់ដុសលាងជំរះក្អែលយ៉ាងដូច្នេះដែរ។
ផលប្រយោជន៍របស់ផ្លែម្ទេសគឺជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ដែលមាននៅក្នុងរូបកាយ ការសិក្សារស្រាវជ្រាវស្រាវជ្រាវបានឱ្យដឹងថាសារជាតិ Capsaicin ជួយបង្កើនល្បឿនក្នុងការកំចាត់ចោល ការឡូរី ជួយភ្ញោចអារម្មណ៍ក៏ដូចជាសារធាតុគីមីនៅក្នុងខួរក្បាលរបស់មនុស្សយើងនាំឱ្យរូបកាយមិនសូវកើតមានអារម្មណ៍ឃ្លានពេក។
ការពិសោធន៍ស្រាវជ្រាវមួយទៀតរកឃើញថាមនុស្សរាល់រូបបរិភោគអាហាររៀងរាល់ពេលមានការឡូរីតិចជាង ១៦ភាគរយដែលអាចកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ និងពេលបរិភោគប៉េងប៉ោះរួមជាមួយ និងម្ទេសនោះ។
ប៉ុន្តែទោះជាយ៉ាងណាក្តីក៏ជាតិហឺរដោយសារជាតិ Capsaicin នោះ វាជាកត្តាដែលជំរុញឱ្យចេញជាតិ P ដែលផ្តល់ដំណឹងដល់ខួរក្បាលប្រាប់ថារូបកាយរបស់អ្នកបរិភោគម្ទេសត្រូវទទួលរងការឈឺចាប់ទៅវិញទេ។ អាការៈឈឺចាប់យ៉ាងណាក្តី ប៉ុន្តែ Capsaicin ជាសារជាតិដែលបណ្តាលឱ្យកើតទៅជាញៀនវិញទេ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត Capsaicin វាបានក្លាយទៅជាសារធាតុជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់ទៅទៀតផងថ្វីបើដំបូងឡើយវាជាកត្តានាំមកនូវការឈឺចាប់ក្តី។ ជាមួយនេះផងដែរម្ទេសដែលហឺរខ្លាំងដោយសារជាតិ Capsaicin នេះត្រូវបានគេយកទៅប្រើ ប្រាស់ (បរិភោគឱ្យបានច្រើន)ដើម្បីជួយកាត់បន្ថយអាការៈឈឺសន្លាក់។ លើសពីនេះទៅទៀតការបរិភោគម្ទេសធ្វើឱ្យឆាប់ទទួលបាននូវអារម្មណ៍សុខស្រណុកស្រួលព្រោះវាបានជួយភ្ញោចឱ្យរូបកាយឆាប់ចេញ អ័រម៉ូន Endorp hinដែលជាប្រភេទអ័រម៉ូនធម្មជាតិក្នុងរូបកាយដូចគ្នានឹងសារជាតិញៀនឈ្មោះ ម័រហ្វីននោះផងដែរ។
អ៊ីចឹង ហើយទើបបានមនុស្សភាគច្រើនញៀន នឹងម្ទេស (បរិភោគឥតឈប់)៕
មតិយោបល់