ជម្ងឺមហារីកត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាជម្ងឺមួយប្រភេទដែលគេកំពុងតែមានការព្រួយបារម្ភណ៍យ៉ាងខ្លាំង ហើយមានមុស្សជាច្រើនដែលកំពុងតែទទួលរងនូវគ្រោះដោយសារជម្ងឺនេះ។ ដូច្នេះហើយអ្នកគួរតែស្វែងយល់ពីអាហារមួយចំនួនដើម្បីទប់ស្កាត់ និងបញ្ជាសជម្ងឺមួយប្រភេទនេះ។
១.ផ្សិត
ផ្សិតមានសាធាតុពិសេសក្នុងការប្រឆាំង និងជម្ងឺមហារីកទូទៅ វាមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងកាបន្ថយផលប៉ះពាល់នៃមេរោគ ដែលបង្កដោយជម្ងឺមហារីក។
២.ត្រប់វែង
ត្រប់វែងជាបន្លែដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីនមានសាធាតុប្រឆាំង និងជម្ងឺមហារីក រារាំងការរីកសាយនៃដុំសាច់នៅក្នុង បំពង់រំលាយអាហារ។
៣.ម្រះ
ម្រះមានសាធាតុខ្លុយកូស ដែលអាចជួយរំលាយអាហារក្នុងខ្លួន និងកំណត់ការផ្គត់ផ្គង់ថាមពលលំពែង និងបំផ្លាញកោសិកាមហារីក មិនមានផលប៉ះពាល់ដល់កោសិកាធម្មតា។
៤.ដំឡូងជ្វា
ដំឡូងជ្វាមានរស់ជាតិផ្អែម ដែលវាមានផ្ទុកសាធាតុពិសេសដែលគេហៅថា DHEA និង បេតា អាចជួយទប់ស្កាត់ជម្ងឺមហារីក និងប្រឆាំងភាពចាស់ លើសពីនេះទៀតដំឡូងជ្វាមានជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលមានប្រសិទ្ធិភាពការព្យាបាលការទល់លាមក និងការការពារ នៃជម្ងឺមហារីកពោះវៀនធំ។
៥.ល្ពៅ
ល្ពៅមានផ្ទុកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើន និងមានសាធាតុ beta-carotene និង alpha-carotene ដែលមានប្រសិទ្ធិភាព ការពារ នៅលើស្បែក ប្រឆាំងនឹង កាំរស្មី ព្រះអាទិត្យ និងជម្ងឺមហារីក ព្រមទាំងទប់ស្កាត់ ជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម។
៦.ខ្ទឹម
ដូចជា ខ្ទឹមស, ខ្ទឹមបារាំង សុទ្ធតែជាអាហារដ៏ល្អបំផុត ដែឡអាចជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំង ជម្ងឺមហារីក ដោយសារតែវាសមត្ថភាពក្នុងការ អន្តរាគមន៍ក្នុងការវិវត្តនៃដុំសាច់។
៧.ខ្ញី
វដ្តជីវិតរបស់ កោសិកាធម្មតា នឹងត្រូវបានកំណត់ និងបានលុបដោយខ្លួនឯង។ ទោះជាយ៉ាងណាកោសិកាមហារីក គឺមិនដូចគ្នាទេ។ បើសិនជាកោសិកាមហារីកកើនឡើងវានិងមានកាប៉ះពាល់ដល់រាងកាយ។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានរកឃើញថា សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុង ខ្ញីអាចជួយលើកកម្ពស់ចុងបញ្ចប់នៃវដ្តជីវិតកោសិកាមហារីក ដោយហេតុនេះអាចកាត់បន្ថយសមត្ថភាពនៃការផលិត និងការអភិវឌ្ឍនៃជម្ងឺនោះ។
៨.ផ្លែទទឹម
ផ្លែទទឹមមានសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ប្រឆាំងនឹងការរលាក អាចជួយបង្ការ និងពន្យឺតការអភិវឌ្ឍនៃជម្ងឺមហារីក។ សមាសធាតុអុកស៊ីដកម្មនៅក្នុងផ្លែទទឹម មានសមាសធាតុខ្លាំងជាងនៅក្នុង ស្រា និងតែបៃតង។ លើសពីនេះទៀតផ្លែទទឹមមានសមត្ថភាពសកម្ម ក្នុងការការពារ ការផលិតអ័រម៉ូន estrogen។
៩.ស្រូវសាលី
ស្រូវសាលីមានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន។ ស្រូវសាលីអាចជួយកាត់បន្ថយ ការឈឺចាប់នៃជម្ងឺដូចជា ពោះវៀនធំ, ចុងពោះវៀន និងប្រឆាំងជម្ងឺមហារីក។
១០.បន្លែ
បន្លែទាំងនោះមានដូចជា ផ្កាខាត់ណា និងស្ពៃ គឺជាអាហារធម្មតាក្នុងជីវិតប្រចាំថ្ងៃ។ ហើយពួកវាក៏មានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជា មានសមត្ថភាពដ៏អស្ចារ្យក្នុងកា រប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជម្ងឺមហារីក៕
មតិយោបល់