ព័ត៌មានជាតិ

សាច់ និង​បន្លែ ៤ ប្រភេទ​ដែល​មិនគួ​ផ្សំ​ជាមួយ​សាច់ជ្រូក​

​សាច់ជ្រូក គឺជា​អាហារ​ទូទៅ​ដែល​គ្រួសារ​ជាច្រើន​តែងតែ​ជ្រើសរើស​ធ្វើ​ជា​ម្ហូប​ស្ទើរតែ​រាល់ថ្ងៃ ហើយ​អាហារ​មួយ​ប្រភេ​នេះ​ត្រូវបានគេទទួលស្គាល់​ថា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​មាន​អាហារ​មួយចំនួន អ្នកជំនាញ​បាន​ផ្តល់​អនុសាសន៍​មិន​ឲ្យ​ផ្សំ​ជាមួយនឹង​សាច់ជ្រូក​ឡើយ​។​

១- សាច់គោៈ បើ​យោង​ទៅតាម​សៀវភៅ Qing Dynasty Cuisine បង្ហាញ​ថា​សាច់ជ្រូក និង​សាច់គោ​មិនគួរ​ផ្សំ​ជាមួយ​គ្នា​ទេ​។ សាច់​ទាំងពី​ប្រភេទ​នេះ​មាន​សារធាតុ​សំខាន់​ផ្សេងៗ​ពី​គ្នា​ដែល​អាច​កាត់បន្ថយ​តម្លៃ​នៃ​អាហារ​រូបត្ថ​ម្ភ​នៅពេល​ដែល​ពួក​វា​ត្រូវបាន​គេ​យក​ទៅ​លាយឡំ​ជាមួយគ្នា​។​

២- ថ្លើម (​ជាពិសេស​ថ្លើម​ពពែ​): តាំងពី​បុរាណ​មក​គេ​តែ​និយាយថា ថ្លើម​របស់​សត្វ​ពពែ អាច​ធ្វើឲ្យ​ខួរក្បាល​រង​នូវ​ការខូចខាត​ស្ទើរតែ​មិន​អាច​ស្រូបយក​ឧស្ម័ន​បាន​។ ជាពិសេស​ក្លិន​នៃ​ថ្លើម​ពពែ​ធ្វើឲ្យ​មាន​ក្លិន​អាក្រក់ នៅពេល​ដែល​អ្នក​យក​សាច់​ជ្រូកចៀន​ជាមួយ​គ្នា​ធ្វើឲ្យ​រសជាតិ​អាហារ​ត្រូវ​កាត់បន្ថ​យថែម​ទៀត​។​

៣- សណ្តែកសៀង​: យោង​តាម​ការត្រួតពិនិត្យ​ដោយ​ឧបករណ៍​ទំនើប​បង្ហាញថា សាច់ជ្រូក និង​សណ្តែកសៀង​មិន​គួរ​ត្រូវ​បាន​ផ្សំ​បញ្ចូល​គ្នា នៅពេល​ចម្អិន​នោះទេ​។ សណ្តែកសៀង​គឺជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម ជាមួយនឹង​ជាតិ​ផូស្វ័រ​ដល់​ទៅ ៦០ ទៅ ៨០ ភាគរយ​។ ធាតុ​នេះ​គឺ​មាន​ភាពសមស្រប​នៅពេល​ដែល​បញ្ចូល​ជាមួយ​នឹង​ប្រូតែអ៊ីន (​ស៊ុត​) តែ​ទោះជា​យ៉ាងណា​ប្រសិនបើ​បាន​ផ្សំ​ជាមួយ​សាច់ជ្រូក ឬ​សាច់​ត្រី វា​នឹង​ធ្វើឲ្យ​ខូច​ប្រយោជន៍​ដល់​អាហារ​។​

៤- គ្រឿងទេស (​ពពួក​ជី​): នៅពេល​ដែល​សារធាតុ​ឧស្ម័ន​នៃ​ប្រភេទ​គ្រឿងទេស ត្រូវបាន​គេ​ផ្សំ​ជាមួយនឹង​សាច់​ដែល​មាន​សារធាតុ​ឧស្ម័ន​ដូចគ្នា វា​នឹង​ធ្វើឲ្យ​អាហា​របាត់បង​នូវ​តម្លៃ​មួយ​ចំនួន​៕

មតិយោបល់