អ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវរបស់អង់គ្លេសជាច្រើនបានស្រាវជ្រាវឃើញថា កំរិតជាតិដែក ខ្ពស់នៅក្នុងសាច់ដែលអាំងនៅឈាមស្រស់ឆៅដែលគេបរិភោគអាចបង្កឲ្យកើតជំងឺមហារីក ពោះវៀន។ អ្នកសិក្សាទាំងនោះបានបង្ហើបឲ្យដឹងបន្តទៀតថាដោយសារតែកំរិតជាតិដែកខ្ពស់នេះអាចជំរុញឲ្យមានដំណើរវិវត្តន៍ ជំងឺមហារីកកាន់តែលឿនដោយសារតែហ្សែនមិនដំណើរការនៅក្នុង ពោះវៀន។
ប្រភពដដែលបានបន្តឲ្យដឹងទៀតថាជាតិដែកនៅក្នុងសាច់នៅឆៅអាចបង្កើនការប្រឈមខ្លាំងដល់ការកើត ជំងឺមហារីកពោះវៀន ដោយវាបង្កើនចំនួនកោសិកាកាន់តែច្រើនឡើងក្នុងពោះវៀន ដោយសារតែហ្សែនមិនដំណើរការនោះ។មានបរិភោគច្រើនណាស់ដែលគិតថាសាច់ដែលអាំងនៅឈាមដូចជាជំពូកសាច់គោ ជាប្រភេទអាហារដែលប៉ូវ និងឈ្ងុយឆ្ងាញ់ទៅវិញ ។ប្រការដែលយល់ច្រឡំនេះហើយ ដែលធ្វើឲ្យខ្លួនប្រឈមនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀន។
ហេតុដូច្នេះចូរបរិភោគសាច់ដែលបានចម្អិនយ៉ាងឆ្អិនល្អ សឹមបរិភោគទើបធ្វើឲ្យសុខភាពអ្នករួចផុតពីជំងឺមហារីកពោះវៀន៕
មតិយោបល់