បើយោងតាមការសិក្សាថ្មីៗ ដោយសម្ព័នការពារសត្វឆ្កែអាស៊ី (ACPA) នៅក្នុងប្រទេសវៀតណាមបានបង្ហាញថា ជារៀងរាល់ឆ្នាំមានសត្វឆ្កែប្រហែលជា ៥ លានក្បាលត្រូវបានគេសម្លាប់ ដើម្បីម្រើសេចក្តីត្រូវការរបស់មនុស្ស។ នៅក្នុងប្រទេសវៀតណាមការផ្គត់ផ្គង់សាច់ឆ្កែមានការពេញនិយមបំផុត ប៉ុន្តែអ្នកគួរតែដឹងថាការបរិភោគសាច់ឆ្កែអាចបង្កឲ្យឆ្លងជម្ងឺបីប្រភេទដែលមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងណាស់ រហូតដល់ស្លាប់ផងក៏មាន។
ការឆ្លងមេរោគចំពោះសត្វឆ្កែដែលសម្លាប់យូរពេក
ការឆ្លងជម្ងឺកង្កូវតេនញ៉ា គឺមានគ្រោះថ្នាក់បំផុត ដែលបង្កមកពីអាហារ ភេសជ្ជះ ឬទឹកកខ្វក់ ដែលយើងបរិភោគ។ ជាញឹកញាប់មេរោគទាំងនោះត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងសាច់ឆ្កែ ចៀម និងសត្វក្នុងស្រុកផ្សេងទៀត។ បើទោះជាអត្រានៃជម្ងឺនេះពុំមានការរាត្បាតខ្ពស់ ប៉ុន្តែផលវិបាក អាចបណ្តោលឲ្យមនុស្សស្លាប់បាន។ មិនតែប៉ុណ្ណោះអ្នកដែលឆ្លងមេរោគអាចកើតមានបាតុភូត អាឡែហ្ស៊ី, ជម្ងឺហឺត, ពិបាកដកដង្ហើម, កន្ទួលសើរស្បែក, រលាកពេកខ្លួន, មានបញ្ហាសក់, ផ្សិតនៅជាប់សួត, ដង្កូវប៉ារាសិតជាដើម ជម្ងឺទាំងនេះអាចធ្វើឲ្យអ្នកទន់ខ្សោយទៅៗ រហូតដល់បាត់បង់ជីវិត។
ជម្ងឺឆ្កួត
លោកបណ្ឌិត Chau Hoang Son នៃវិទ្យាស្ថាន Pasteur ទីក្រុងហូជីមីញ បានថ្លែងថា ក្នុងឆ្នាំ ២០០០ ចំនួនអ្នកស្លាប់ ដោយសារជម្ងឺឆ្កួតមាន ២១ នាក់ជាប់ចំណាត់ថ្នាក់ទី ៣ នៃជម្ងឺឆ្លង។ ដល់ពេលនេះមិនមានថ្នាំព្យាបាលជម្ងឺឆ្កួតនៅឡើយ ហើយមេរោគនេះទៀតសោធន៍ តែងតែលាក់ខ្លួននៅក្នុងទឹកមាត់របស់សត្វឆ្កែ និងសត្វឆ្មា។ ដូច្នេះការបរិភោគអាហារដែលធ្វើពីសាច់ឆ្កែ ដោយមិនបានចម្អិនឲ្យបានត្រឹមត្រូវអាចបង្កឲ្យមានជម្ងឺឆ្លងយ៉ាងសាហារបំផុត។
បង្កឲ្យមានជម្ងឺផ្សេងទៀត
តាមរបាយការណ៍បង្ហាញថា ជាធម្មតាសត្វឆ្កែត្រូវបានគេសម្លាប់ដោយថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត (ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតត្រូវបានគេហាមឃាត់មិនឲ្យប្រើប្រាស់) និងថ្នាំសម្រាប់បំពុលកណ្តុលដែលមានជាតិ ផូស្វ័រ ស័ង្កសី ស្ពាន់ធ័រ (សារធាតុទាំងនេះមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពខ្លាំងណាស់)។ មនុស្សដែលទទួលទានប៉ះចំសាច់ឆ្កែដែលត្រូវបានគេសម្លាប់ដោយថ្នាំប្រភេទនេះ គឺងាយនឹងពុលដូចគ្នា ដែលបណ្តោលឲ្យក្អួតចង្អោរ, ឈឺពោះ, ជម្ងឺរាករួស, ករណីធ្ងន់ធ្ងរអាចសន្លប់, ខូចផ្លូវដង្ហើម និងស្លាប់បាន។ អ្នកជំនាញបានបន្ថែមទៀតថា ការកើតមានករណីនេះអាចបណ្តោលមកពីចុងភៅ កង្វះអនាម័យ និងសុវត្ថិភាពក្នុងការធ្វើម្ហូបទាំងនេះ៕
មតិយោបល់