ខ្ទឹមសត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាគ្រឿងទេសទូទៅសម្រាប់ចុងភៅគ្រប់រូប ប៉ុន្តែការបរិភោគខ្ទឹម និងអាហារផ្សេងទៀតដែលមានបញ្ចូលខ្ទឹមសអាចបណ្តោលឲ្យមានហានិភ័យដល់សុខភាពប្រសិនបើមិនបរិភោគឲ្យបានត្រឹមត្រូវ។
០១) ហានិភ័នៃការពុល
នេះប្រហែលជាហានិភ័យធ្ងន់ធ្ងរបំផុតដែលអាចជួបប្រទះនៅពេលបរិភោគខ្ទឹមស។ នៅពេលដែលការពុលខ្ទឹមស មិនគួរញ៉ាំវាបន្ថែមទៀតទេនាំឲ្យអ្នកពុលអាចស្លាប់ ក៏ព្រោះតែក្រពះធ្វើទុកខ្លាំង។ ជាញឹកញាប់ហានិភ័យនៃការពុលនេះកើឡើងនៅពេលដែលខ្ទឹមសត្រូវសីតុណ្ហាភាពក្តៅ ឬទុកនៅក្នុងទូទឹកកកយូរពេក។
០២) ផលប៉ះពាល់ជាមួយនឹងថ្នាំពេទ្យ
ខ្ទឹមសអាចរំខានដល់ថ្នាំមួយចំនួនដល់អ្នកដែលកំពុងប្រើថ្នាំតាមវេជ្ជបញ្ជា ជាពិសេសការប្រើបន្ទាប់ពីអ្នកជំងឺធ្វើការវះកាត់។ លើសពីនេះទៅទៀត ការសិក្សានៅឆ្នាំ ២០០១ បានសន្និដ្ឋានថា ខ្ទឹមសអាចបង្កឲ្យមានផលប៉ះពាល់ដល់យ៉ាងខ្លាំងចំពោះអ្នកប្រើថ្នាំពន្យា (មេរោគអេដស៏)។ ដូច្នេះនៅពេលដែលប្រើថ្នាំតាមវេជ្ជបញ្ជា អ្នកចាំបាច់ត្រូវពិគ្រោះជាមយយអ្នកជំនាញ អំពីការបរិភោគខ្ទឹមសឲ្យបានច្បាស់លាស់។
០៣) អាចមានប្រតិកម្ម
របបអាហារមួយចំនួនដែលមានលាយខ្ទឹមសអាចធ្វើឲ្យអ្នកខ្លះមានប្រតិកម្មដល់ស្បែក ឬមិនស្រួលក្នុងខ្លួន។ ប្រសិនបើមានបញ្ហាមតិចតួចអាចបណ្តោលឲ្យហើមពោះ តែបើធ្ងន់ធ្ងនអាចគំរាមកំហែងដល់ជីវិតបាន។ ដូច្នេះបើមានករណីប្រតិកម្មគួរឲ្យសង្ស័យអ្នកគួតែពិគ្រោះជាមួយអ្នកជំនាញខាងស្បែក ឬអ្នកជំនាញខាងម្ហូបអាហារ។
០៤) ការរលាក
ទឹកខ្ទឹមសឆៅអាចធ្វើឲ្យរលាកស្បែកនៅពេលដែលអ្នកប៉ះពាល់វា ជាពិសេសស្បែកត្រង់តំបន់សម្ងាត់ ប្រសិនបើអ្នកយកដៃទៅប៉ះពាល់វាផ្ទាល់ក្រោយពេលកាន់ខ្ទឹមស។
០៥) រលាកប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
សារធាតុ Allicin នៅក្នុងខ្ទឹមសអាចធ្វើឲ្យរលាក ឬមានគ្រោះថ្នាក់ដល់បមពង់រំលាយអាហារ។ ដូច្នេះអ្នកមិនគួរបរិភោគខ្ទឹមសទាំងឆៅច្រើនទៅតាមចំណងចំណូលចិត្តច្រើនពេកទេ ប្រសិនបើសង្ស័យថាមានការរលាកក្រពះពោហវៀន សូមទៅរកគ្រូពេទ្យដើម្បីសូមយោបល់ភ្លាម៕
មតិយោបល់