ព័ត៌មានជាតិ

ទម្លាយអាថកំបាំង អាហារ ៦ មុខ របស់ប្រជាជនចិនជឿថាហូបហើយសំណាងល្អពេញ ១ ឆ្នាំ

 

ជាទូរទៅប្រជាជនចិន ច្រើនប្រាកាន់ខ្ជាប់នូវជំនឿពីដូនតាបានយ៉ាងល្អ ទាក់ទងនឹង ទំនៀមទម្លាប់ ជាដើម្បី ពិសេសនោះគឺ ម្ហូបអាហារនិងថ្ងៃចូលឆ្នាំរបស់ពួកគេ។
អាហារទាំង៦មុខនេះដែលប្រជាជនចិននិយមទទួលទាន និងមានអត្ថន័យថា៖

១. ពិសាត្រី ដើម្បីបង្កើនវិបុលភាព
នៅក្នុងភាសាចិន «ត្រី» (鱼 Yu/yoo/) ស្តាប់ទៅដូចជា «អតិរេក» មានន័យថា កាន់តែកើន។ ត្រី គឺជាមុខម្ហូបប្រពៃណីចូលឆ្នាំចិនក្នុងបញ្ជីមុខម្ហូបថ្ងៃចូលឆ្នាំចិន។ ជនជាតិចិនតែងតែចូលចិត្តមានម្ហូបត្រីនៅចុងឆ្នាំ ព្រោះពួកគេគិតថាប្រសិនបើពួកគេសន្សំបានអ្វីមួយនៅចុងឆ្នាំ នោះពួកគេនឹងអាចរកបានបន្ថែមទៀតនៅឆ្នាំក្រោយ។

២. ញុាំនំប៉ាវ កើនទ្រព្យ
ជាមួយនឹងប្រវត្តិជាង ១៨០០ ឆ្នាំ នំប៉ាវ (饺子 Jiǎozi /jyaoww-dzrr/) គឺជាអាហារសំណាងបំផុតរបស់ចិនបុរាណសម្រាប់បុណ្យចូលឆ្នាំថ្មី និង ជាម្ហូបប្រពៃណីដែលទទួលទាននៅថ្ងៃចូលឆ្នាំចិន ដែលពេញនិយមយ៉ាងទូលំទូលាយនៅក្នុងប្រទេសចិន ជាពិសេសនៅភាគខាងជើងប្រទេសចិន។ នំប៉ាវចិន ត្រូវបានគេសូនមើលទៅដូចជាប្រាក់របស់ចិន (ដែលមិនមែនជាអាមូលទេ ប៉ុន្តែមានរាងដូចទូក រាងពងក្រពើ និង បត់ឡើងនៅចុងទាំងពីរ)។ រឿងព្រេងនិទានថា កាលណាអ្នកញ៉ាំនំប៉ាវកាន់តែច្រើនក្នុងឱកាសចូលឆ្នាំ នោះអ្នកអាចរកលុយបានកាន់តែច្រើនក្នុងឆ្នាំថ្មី។

៣. ពិសាមី អាយុវែង
ពិសាមី អាយុយឺនយូរ (长寿面 Chángshòu Miàn /chung-show myen/) ត្រូវបានជឿ តាមរយ:ប្រវែងសសៃមី និង ការរៀបចំដែលមិនចេះរីងស្ងួតនៃជំនឿជនជាតិចិន ត្រូវបានគេហៅវាថាជាអាហារនាំសំណាងដែលគេបរិភោគក្នុងថ្ងៃចូលឆ្នាំចិននៅភាគខាងជើងប្រទេសចិន។ មីដែលគេរៀបចំសម្រាប់សែនចិន ពួកវាវែងជាងគុយទាវធម្មតា និង មិនទាន់កាត់ មិនថាឆា និង រៀបដាក់លើចាន និង បម្រើក្នុងចានគឺមិនត្រូវកាត់មីដែលសែនឡើយ គេហាមជាដាច់ខាត ព្រោះវាតំណាងឱ្យអាយុរបស់យើង។

៤. ហូបក្រូច និង ទទឹម នាំសំណាង
ផ្លែឈើមួយចំនួនត្រូវបានបរិភោគក្នុងអំឡុងពេលចូលឆ្នាំចិន ដូចជា ក្រូចឃ្វិច និង ផ្លែទទឹម។ ពួកគេត្រូវបានជ្រើសរើសដោយសារតែពួកគេមានរាងមូល និង ពណ៌ដូច «មាស» ជាពណ៌តំណាងឱ្យភាពពេញលេញ និង ទ្រព្យសម្បត្តិ ប៉ុន្តែច្បាស់ជាងនេះទៅទៀតសម្រាប់សំឡេងវាជាភាសាចិន គឺស្រដៀងនឹងពាក្យថា «សំណាង» ដែលពួកគេនាំមកនៅពេលនិយាយ។ ការទទួលទាន និង បង្ហាញផ្លែក្រូចឃ្វិច ត្រូវបានគេជឿថា នាំលាភសំណាង និង សំណាង ដោយសារការបញ្ចេញសំឡេង និង សូម្បីតែការសរសេរ។
ចំណែកឯភាសាចិនសម្រាប់ផ្លែក្រូច និង ក្រូចថ្លុង គឺ 橙 (chéng / chnng /) ដែលស្តាប់ទៅដូចគ្នានឹងភាសាចិនសម្រាប់ «ជោគជ័យ» (成) ។ វិធីមួយក្នុងចំណោមវិធីសរសេរផ្លែក្រូច (桔 jú /jyoo/) មានអក្សរចិនសម្រាប់សំណាង (吉 jí /jee/)។

៥. ហូបនំផ្អែម គ្រួសារជុំគ្នា
គ្រាប់នំអង្ករផ្អែម (汤圆 Tāngyuán / tung-ywen/) គឺជាអាហារសំខាន់សម្រាប់ពិធីបុណ្យបង្ហោះគោមរបស់ប្រទេសចិន ប៉ុន្តែនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសចិន ប្រជាជនបរិភោគវាពេញមួយពិធីបុណ្យនិទាឃរដូវ។ ការបញ្ចេញសំឡេង និង រាងមូលនៃ tangyuan ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការជួបជុំគ្នា និង ការរស់នៅជាមួយគ្នាក្នុងក្រុមគ្រួសារ។ ហេតុដូច្នេះហើយបានជាពួកគេត្រូវបានប្រជាជនចិននិយមចូលចិត្តក្នុងឱកាសបុណ្យចូលឆ្នាំ។

៦. ហូបសៃយ៉ សម្បូរលុយ
Spring rolls (春卷 Chūnjuǎn /chwnn- jwen/) ទទួលបានឈ្មោះដោយសារតែវាត្រូវបានគេបរិភោគជាប្រពៃណីក្នុងអំឡុងពេលបុណ្យនិទាឃរដូវ។ វាជាម្ហូបចូលឆ្នាំចិនដែលពេញនិយមជាពិសេសនៅភាគខាងកើតនៃប្រទេសចិន មានដូចជានៅ ជាំងស៊ី ជាំងស៊ូ សៀងហៃ ហ្វូជៀន ក្វាងចូវ សិនជិន ហុងកុង។ល។ នំសៃយ៉ សម្បកស្រួយស្រោប គឺជាម្ហូបបែបឌីមសាំ Cantonese នៃរមៀលរាងស៊ីឡាំងដែលពោរពេញទៅដោយ សាច់ ផ្ទាប់បន្លែ ក្រោយ រុំក្នុងថង់ម្សៅស្តើងៗ និង ចៀននៅពេលដែលរមៀលក្នុងប្រេងក្តៅទៅមករហូតឡើងជា ពណ៌មាសលឿង ជ្រលក់នឹងទឹកជ្រលក់ប្រៃផ្អែមយ៉ាងជក់មាត់៕

មតិយោបល់