ជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ត្រូវបានគេចាត់ទុកជាជំងឺលំដាប់ទី៥ បន្ទាប់ពីជំងឺសួត ក្រពះ ថ្លើម និងមហារីកសុដន់។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ជំងឺមួយប្រភេទនេះ ត្រូវបានគេរកឃើញថា កំពុងតែមានការកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំងនៅក្នុងបណ្តោលប្រទេសដែលកំពុងតែអភិវឌ្ឍន៍។
បើយោងតាមគេហទំព័រ soha បានចុះផ្សាយថា ដើមហេតុដែលបង្កឲ្យកើតជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ កើតឡើងដោយសារតែកត្តាធំៗ៤យ៉ាង។
អាហារប្រើសារធាតុគីមី
ដោយសារតែចង់ចំណេញប្រាក់ច្រើន ទើបឈ្នួញទុចរិតមួយចំនួនបានប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីម្យ៉ាង ដែលអាចរក្សាសាច់ឲ្យនៅស្រស់បានយូរ។ ក៏ប៉ុន្តែ វាអាចបណ្តោលឲ្យអ្នកបរិភោគកើតជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ប្រសិនបើទទួលទានសាច់បែបនេះច្រើនពេក។
អាហារដែលចម្អិនច្រើនសារ
មនុស្សមួយចំនួនចូលចិត្តញ៉ាំអាហារក្រៀមៗដែលអាចទុកបានច្រើនថ្ងៃ ប៉ុន្តែអាហារដែលទុកយូរបែបនេះអាចដុះផ្សិត ហើយបើទោះជាអ្នកចម្អិនឡើងវិញក៏នៅតែគ្រោះថ្នាក់ដែរ។ លើសពីនេះទៅទៀត សូម្បីតែអាហារប្រលាក់អំបិល អាហារដែលសល់ពីសាច់កែច្នៃ ឬសាច់ក្រក… ត្រូវបានក្រុមអ្នកជំនាញហាមប្រាមមិនឲ្យទទទួលទានច្រើនពេកនោះទេ ព្រោះវាអាចបង្កឲ្យកើតជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។
អាហារគ្មានជាតិសរសៃ
សម្រាប់អ្នកដែលទទួលទានជាតិសរសៃច្រើនដូចជា បន្លែ និងផ្លែឈើ អាចជួយកាត់បន្ថយជំងឺមហារីកបាន។ តែផ្ទុយទៅវិញ សម្រាប់អ្នកដែលចូលចិត្តទទួលទានសាច់ ឬខ្លាញ់សត្វ ច្រើនពេក អាចប្រឈមនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំទៅថ្ងៃខាងមុខ។
អាហារក្តៅពេក
មនុស្សភាគច្រើនចូលចិត្តបរិភោគអាហារក្តៅ ព្រោះគិតថាមានរស់ជាតិឆ្ងាញ់។ នេះជាការពិត ប៉ុន្តែអ្នកត្រូវដឹងថា សីតុណ្ហភាពខ្ពស់ពេក អាចបណ្តោលឲ្យក្រពះ និងបំពង់អាហារ ត្រូវរលាក ហើយប្រសិនបើស្ថានភាពបែបនេះនៅអូសបន្លាយយូរ អាចបង្កឲ្យមានដំបៅ និងនាំឲ្យមានជំងឺមហារីក៕
មតិយោបល់