កាសិក្សាស្រាវជ្រាវថ្មីមួយទៀតរបស់អៀរឡង់ដ៍បានបង្ហាញឲ្យដឹងថាស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរចៀសវាងអាហារដែលបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ដើម្បី កាត់បន្ថយការប្រឈមនៃការឡើងទម្ងន់ខ្លាំង។
ការសិក្សាដែលចុះផ្សាយក្នុងព្រឹត្តិបត្រBritish Medicine Journalបានរកឃើញថា៤៨%នៃស្ត្រីដែលនៅតែបន្តទទួលទានអាហារដូចធម្មតាខណៈមានផ្ទៃពោះ បានឡើង ទម្ងន់ច្រើនជាងកម្រិតដែលអ្នកជំនាញណែនាំ។ទោះបីយ៉ាងណាមានតែ ៣៨% នៃស្ត្រីដែលប្តូរទៅទទួលទានអាហារគ្លីសេមិក ( Glycemic កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម) ប៉ុណ្ណោះដែល
ឡើងទម្ងន់ខ្លាំង។ក្នុងការសិក្សាទម្ងន់ដែលឡើងជាមធ្យមក្នុងស្ត្រីដែលនៅរក្សារបបអាហារដដែលគឺប្រមាណ១៣,៧គ.ក្រ (ការឡើងទម្ងន់-មធ្យម អំឡុង មានផ្ទៃពោះ គឺ១១-១៣,៥គ.ក្រ។
លោក វេជ្ជបណ្ឌិត ហ្វ៊ីអូនណូឡា មែក អូលីហ្វហ្វ៍ (Dr. Fionnuala) មកពី UCD School of Medicine and
Medical Science និងមន្ទីរពេទ្យ National Maternity Hospital នៃទីក្រុងដាប្ល៊ីន (Dublin) បានឱ្យដឹងថា“ទោះបីវាមើលទៅដូចជាមិនច្រើនប៉ុន្តែការឡើងទម្ងន់ អំឡុងមានផ្ទៃពោះ មានការពាក់ព័ន្ធជាមួយ កំណើននៃការសម្រាលដោយវះកាត់ ទំនោរខ្ពស់នៃការសល់ទម្ងន់ច្រើន ក្រោយសម្រាល និងទំនោរខ្ពស់ ទៅរកភាពធាត់ជ្រុល នៅពេល
ក្រោយបាន”។
ការសិក្សានេះបានមកពីស្ត្រីជាង៨០០នាក់ដែលទទួលការព្យាបាលនៅមន្ទីរពេទ្យ។ការជ្រើសអាហារមានជាតិស្ករទាប មានន័យ ថា ចៀសវាងការកើនឡើងនូវជាតិស្ករក្នុងឈាមដូចជាការទទួលទានបាយសបង្អែមឬអាហារផ្អែម
ៗនិងនំប៉័ងធ្វើពីម្សៅស្រិតឱ្យសរួចងាកមកជ្រើសទទួលទានអាហារស្រស់ៗ ដូចជា បន្លែ ផ្លែឈើ និង សាច់។ហូល
ហ្គ្រេន ដូចជា នំប៉័ងពណ៌ត្នោត (នំប៉័ងហូលវីត) និងបាយអង្ករសំរូបមានគ្លីសេ-មិកទាបជាងនំប៉័ងពណ៌សនិងអង្ករ
សម្រិត៕
មតិយោបល់