ការទទួលទានបន្លែ ផ្លែឈើ ធ្វើឱ្យសារពាង្គកាយ បានទទួលវីតាមីន C និងសារធាតុអាហារផ្សេងៗទៀត ដូចជា ខារ៉ូទីណយដ៏ ជាដើម។ សារធាតុអាហារនៅក្នុងបន្លែ មានប្រយោជន៍ច្រើនជាង ១០.០០០ ប្រភេទ ដោយការផ្សំគ្នាជាមួយសារធាតុអាហារផ្សេងទៀត ដូច្នេះ គួរទទួលទានបន្លែ និងផ្លែឈើ ក្នុងមួយថ្ងៃឱ្យបាន ៥ ចានតូច ឱ្យសមស្របតាមរដូវកាលផង។
ស្ពែក្តោបនិងផ្កាស្ពៃ៖ ជាប្រភេទបន្លែ ដែលមានវីតាមីន និង អំបិលរ៉ែ ច្រើនដូចជា វីតាមីន C កាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម ជាតិដែក ហើយជាពិសេស ចំពោះបន្លែ ដែលមានផ្កាក្តោបៗប៉ុណ្ណោះ ដែលមានសារធាតុ Gluesinolate ប្រៀបបាននឹងថ្នាំ អង់ទីប៊ីយ៉ូទតិក ខ្សោយៗក្នុងការជួយកំចាត់ បាក់តេរី។ ប្រយោជន៍នៃបន្លែទាំងនេះ គឺការពារនូវការឆ្លងមេរោគ តាមរយៈផ្លូវបំពងើទឹកមាត់ និងជំងឺមហារីក។
https://i1272.photobucket.com/albums/y389/domneng/fresh_vegetables_in_basket-2560x1600_zps234cd518.jpg
ប៉េងប៉ោះ៖ មាន ខារ៉ូទីណយដ៏ ពិសេស ឡៃខូពីន (Lycopene) ជួយការពារជំងឺមហារីក។ ក្រៅពីនេះ នៅមានប៉ូតាស្យូមវីតាមីន C និងសារធាតុ គ្វឺសេទីន ជាសារធាតុប្រឆាំង អុកស៊ីតកម្ម។ អត្ថប្រយោជន៍របស់ ប៉េងប៉ោះ គឺការពារប្រឆាំងនឹង រ៉ាឌីកាល់មហារីក និងភាពចុះខ្សោយរបស់កោសិកា។ ការទទួលទាន ប៉េងប៉ោះ បានគ្រប់គ្រាន់ អាចបន្ថយជំងឺមហារីក សួត និង មហារីកក្រពេញប្រូស្តាត។
ម្ទេស៖ម្ទេសប្លោក ម្ទេសខ្មាំង ម្ទេសដៃនាង។ល។ សំបូរសារធាតុ ខែបសៃស៊ីន (Capsaicin) ឯជាតិហឹររបស់វា ផ្តល់នូវថាមពល Vegamine យ៉ាងច្រើន មានសារធាតុ ខារ៉ូទីណាយដ៏ ជិត ០៤ ប្រភេទ និង សារធាតុ Polyphenol អាចជួយការពារកោសិកាផ្សេងរបស់រាងកាយ ហើយថែមទាំង វីតាមីន C ប៉ូតាស្យូម និងកាល់ស្យូម យ៉ាងច្រើនអនេក។ អត្ថប្រយោជន៍របស់ ម្ទេស គឺជួយការពារការឈឺចាប់ក្នុងសាច់ដុំ អាការសសៃទាញ ឬ រមួលក្រពើ (ប្រគ្រីវ) ឈឺធ្មេញ ជាដើម។ ម្ទេស អាចជួយសំលាប់ បាក់តេរី និងរោគផ្សិត ជួយឱ្យចង់ទទួលទានអាហារ និងជួយរំលាយអាហារបានល្អ ហើយថែមទាំងមានថែមទាំងមានសារធាតុប្រឆាំង អុកស៊ីតកម្ម យ៉ាងច្រើនទៀតផង។ រសជាតិហឹរ របស់ម្ទេស មិនបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ក្រពះទេ តែជួយឱ្យភ្នាសក្រពះ មានកំលាំងប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្សេងៗ។
ការរ៉ុត៖មានសារធាតុ បេតាខារ៉ូទីន (Carotene) ប្រឆាំងនឹង រ៉ាឌីកាល់សេរី ហើយចាំបាច់ត្រូវរួមជាមួយសារធាតុដទៃទៀត នៅក្នុងមើមការ៉ុតនោះដែរ ដូចជា Terpene ។ ការ៉ុត មាន ប៉ូតាស្យូម និងកាកសសៃអាហារ។ អត្ថប្រយោជន៍របស់ការ៉ុត គឺជួយកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺមហារីកបេះដូង និងសសៃឈាម ព្រមទាំងជួយឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយមានសភាពរឹងមាំ។
សណ្តែកផ្សេងៗ៖សណ្តែកបារាំង សណ្តែកកួរ និងសណ្តែកឡាន់តៅ ជាដើម សម្បូរប្រូតេអ៊ីនច្រើន មានធាតុរ៉ែ ធាតុផ្សេងៗ ដូចជា ជាតិដែក ផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម វីតាមីន B និងមានកាកសសៃច្រើន។ អត្ថប្រយោជន៍នៃសណ្តែក គឺជួយឱ្យពោះវៀន មានភាពរឹងប៉ឹង ជួយកាត់បន្ថយ កូលេស្តេរ៉ូល ជាដើម។ បើអ្នកជំងឺបេះដូង ទទួលទានសណ្តែក ១ ចាន ក្នុងមួយថ្ងៃ អាចជួយការពារកុំឱ្យកើតជំងឺរើឡើងវិញ៕
មតិយោបល់