អាហារមួយចំនួនថ្វីត្បិតតែឆ្ងាញ់ពិសាក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែវាអាចធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពធ្ងន់ធ្ងរ ប្រសិនបើអ្នកមិនបានយកចិត្តទុកដាក់ទេនោះ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអាហារមួយចំនួនដែលធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់លោកអ្នក។
១. ដំណាប់ផ្លែឈើ
នេះជាអាហារមួយប្រភេទ ដែលទទួលការចាប់អារម្មណ៍ពីមនុស្សយ៉ាងច្រើន។ ទោះបីជាយ៉ាងណានៅក្នុងអាហារប្រភេទនេះមានអាស៊ីដអំបិល ដែលអាចធ្វើឲ្យមានជំងឺមហារីកខ្ពស់។ ម្យ៉ាងវិញទៀត អាហារប្រភេទនេះត្រូវបានគេយកទៅត្រាំក្នុងទឹកស្ករ ឬទឹកស៊ីរ៉ូ ដែលមានជាតិផ្អែមខ្លាំង ធ្វើឲ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមមានការកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស។
២. ក្រែម ឬទឹកដោះគោ
អ្នកទាំងអស់គ្នាតែងតែចូលចិត្តញ៉ាំ ក្រែម ទឹកដោះគោ ក្រោយពេលអាហារពេលល្ងាច។ ទោះជាយ៉ាងណាអាហារប្រភេទនេះអាចបង្កឲ្យមានជម្ងឺធាត់ ចំណង់អាហារត្រូវបានថយចុះ បណ្តោលរលាកក្រពះ ពោះវៀន ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំវាច្រើនពេក។
៣. សាច់អាំង
ម្ហូបមួយមុខនេះមានការពេញនិយមបំផុត ប៉ុន្តែវាអាចបង្កឲ្យមានជំងឺមហារីក ដែលបណ្តោលមកពីប្រតិកម្មគីមី នៅក្នុងកំឡុងពេលដែលអ្នកអាំង។ ដូច្នេះគួរតែរីករាយជាមួយនឹងម្ហូបមួយមុខនេះនៅក្នុងកម្រិតមធ្យមបានហើយ។
៤. ប៉ាស្តា
នេះជាម្ហូបមួយមុខដែលគេហៅថា ប៉ាស្តា វាគឺជាមីមួយប្រភេទ ដែលសម្បូរជាតិអំបិល, ជាតិខ្លាញ់, វីតាមីន, និងសារធាតុរ៉ែមួយចំនួនផងដែរ។ ជាតិអំបិលច្រើនហួសអាចបង្កឲ្យខូចតម្រង់នោម និងលើសឈាម ខណៈដែលការញ៉ាំអាហារធម្មតា ដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់អាចបង្កឲ្យមានជំងឺបេះដូង។ មួយវិញទៀត ស្រូវសាលីក៏ត្រូវបានគេរកឃើញ ដែលថា មានផលប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម និងសរីរាង្គផ្សេងៗនៅក្នុងរាងកាយ។
៥. គ្រឿងក្នុងសត្វ
ត្បិតតែគ្រឿងក្នុងសត្វមានប្រូតែអ៊ីន, និងវីតាមីន, សារធាតុរ៉ែខ្ពស់ក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែចំនួនដ៏ច្រើននៃជាតិខ្លាញ់ និងកូឡេស្តេរ៉ូលជាមូលហេតុសំខាន់ ដែលបង្កឲ្យមានជម្ងឺបេះដូង។ ការបរិភោគគ្រឿងក្នុងសត្វច្រើនពេកអាចនាំឲ្យមានជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ និងមហារីកសុដន់។
៦. ម្ហូបកំប៉ុង
សាច់ ឬបន្លែដែលបម្រុងទុកនៅក្នុងកំប៉ុង ជាធម្មតាបានបាត់បង់តម្លៃអាហាររូបត្ថម្ភ ជាពិសេសវីតាមីនមួយចំនួន។ មិនតែប៉ុណ្ណោះអាហារប្រភេទនេះត្រូវបានគេរកឃើញថាពិបាករំលាយ និងពិបាកស្រូបយកសារធាតុមានប្រយោជន៍ជាងអាហារស្រស់។ លើសពីនេះវាអាចបង្កទៅជាមេរោគពុល ដែលធ្វើឲ្យមានហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក និងសាច់ដុំធ្ងន់ធ្ងរ។ មនុស្សដែលឧស្សាហ៍រិភោគអាហារប្រភេទនេះអាចមានការវិវត្តនៃជំងឺក្រពះ និងពោះវៀនថែមទៀត។
៧. អាហារដែលចម្អិនលឿន
អាហារដែលគេយកទៅចៀន ឬបំពងដូចជាង ដំឡូងបារាំង សាច់មាន់ នំដូណាត់ … ត្រូវបានគេញ៉ាំជាញឹកញាប់។ តែអ្នកត្រូវដឹងថាអាហារប្រភេទនេះមានបរិមាណជាតិខ្លាញ់ និងកាឡូរីច្រើន ដែលអាចបណ្តោលឲ្យធាត់ ឬបញ្ហាអាក្រក់ដល់ជំងឺសសៃឈាមបេះដូង។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាមនុស្សដែលទទួលទានអាហារចៀនទៀតទាត់អាចមានហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកខ្ពស់បំផុត៕
មតិយោបល់