ជាការពិតណាស់មនុស្សជាច្រើនមិនទាន់ដឹងពីផលប៉ះពាល់ ដែលពាក់ព័ន្ធជាមួយនឹងអារហាររូបត្ថម្ភដែលពួកគេប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃនោះទេ។ មានសំនួរមួយសួរថាតើរបបអាហារដែលអ្នកបរិភោគរាល់ថ្ងៃធ្វើឲ្យ អ្នករស់នៅបានដល់អាយុ ១០០ ឆ្នាំដែរ ឬទេ? សម្រាប់មនុស្សវ័យកណ្តោលមិនអាចបញ្ឍប់ហានិភ័យនៃជំងឺនេះបានទេ។
ការសិក្សាថ្មីបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី បង្ហាញថា មនុស្សវ័យ ៥០ ឆ្នាំដែលទទួលទានជាតិប្រូតេអ៊ីខ្ពស់ ប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យនៃការស្លាប់ដែលបណ្តោលមកពីមូលហេតុណាមួយខ្ពស់ជាងជិតពីរដង បើធៀបទៅនឹងអ្នកដែលទទួលទានជាតិប្រូតេអ៊ីនតិច។ សូម្បីតែអ្នកដែលប្រើប្រាស់ជាតិប្រូតេអ៊ីន (ប្រហែលជា ១០ ទៅ ១៩ ភាគរយនៃជាតិការទទួលទានកាឡូរីសរុប) ក៏មានផលប៉ះពាល់ដែល។
ប៉ុន្តែនេះមិនមែនមានន័យថា អ្នកគួរតែយកប្រូតែអ៊ីនចេញពីរបបអារនោះទេ។ ឧទារហ៍ចំពោះអាយុ ៦៥ ឆ្នាំ អ្នកគួរយកចិត្តទុកដាក់ទៅលើបរិមាណនៃជាតិប្រូតេអ៊ីន នៅក្នុងរបបអាហារដើម្បីទទួលបានសុខភាពល្អ។ ទោះបីជាយ៉ាងណា ដើម្បីការពារការរីកចម្រើននៃជំងឺនេះ អ្នកគួរជៀសវាងការទទួលទានជាតិប្រូតេអ៊ីនដែលមាននៅក្នុងសាច់ច្រើនពេក៕
មតិយោបល់