អ្នកស្រាវស្រាវប្រទេសអ៊ីតាលី បានបញ្ជាក់ថា អត្រានៃការកើតជំងឺបំពង់អាហារ ស្បូន និងក្រអូមមាត់ បណ្តោលមកពីទម្លាប់នៃការបរិភោគមិនល្អ។ ការសិក្សាពីមុនមានលក្ខណៈស្រដៀងគ្នាដែរ ប៉ុន្តែមនុស្សជាច្រើននៅតែមានការសង្ស័យ ដោយនិយាយថា អ្នកចូលរួមគឺជាជនជាតិចិន ដូច្នេះមិនអាចប្រាកដថា ខ្ទឹមបារាំង អាចជួយការពារជំងឺមហារីក នៅលោកខាងលិចបានទេ។
ប៉ុន្តែជាមួយនឹងការរកឃើញនេះវាអាចត្រូវបានគេថ្លែងថា មជ្ឍឹមប្រទេសក៏អាចការពារការកើតជំងឺមហារីក ដោយការបរិភោគខ្ទឹមកាន់តែច្រើន។ លោក TS.Carlotta Galeone ប្រធានអ្នកស្រាវជ្រាវបានបន្ថែមថា នៅតែមិនអាចអះអាងបានថា ខ្ទឹមអាចការពារជំងឺមហារីកដោយផ្ទាល់នោះទេ ប៉ុន្តែមនុស្សអាចចូលចិត្តយកខ្ទឹមធ្វើជារបបអាហារ និងបន្លែ ផ្លែឈើច្រើនអាចជួយដល់ពួកគេក្នុងការកាត់បន្ថយជំងឺមហារីក។
តាមការសិក្សានៅក្នុងមន្ទីរពិសោធន៍បានបង្ហាញថា សមាសធាតុដែលមាននៅក្នុងខ្ទឹម អាចរារាំងការអភិវឌ្ឍន៍របស់កោសិកាមហារីក។ សមាសធាតុ sulfur និង flavonoids នៅក្នុងខ្ទឹមគឺជាភ្នាក់ងារប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមានសមត្ថភាពការពារកោសិកាពីការឈ្លានពាននៃជំងឺមហារីក។ លោក Galeone និងមិត្តភក្តិរបស់លោកបានធ្វើការវិភាគទៅលើទៅលើការសិក្សាស្តីអំពីផលប៉ះពាល់នៃខ្ទឹមស ខ្ទឹមបារាំង ធ្វើឡើងក្នុងប្រទេសអូស្ត្រាលី និងប្រទេសស្វីស។ ចំពោះជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ ត្រូវបានរកឃើញនៅលើស្ត្រី និងបុរស ដែលបរិភោគ ៧ ដង ឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍ អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យទាបជាងអ្នកដែលមិនបរិភោគ។
ការរក្សាទម្លាប់ដ៏សាមញ្ញនេះអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកចាប់ពី ២៥ ទៅ ៥០ ភាគរយ ចំពោះមនុស្សដែលបរិភោគខ្ទឹមយ៉ាងហោចណាស់ ៧ ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។ មនុស្សដែលចូលចិត្តយកខ្ទឹមធ្វើជារបបអាហារក៏អាចកាត់បន្ថយ ហានិភ័យនៃការវិវត្តជំងឺមហារីកបំពង់ក, មាត់ និងតំរងនោម។ ប្រសិនបើអ្នកបន្ថែមខ្ទឹមនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ឬលាយពួកវាជាមួយបន្លែងផ្សេងទៀតនោះ វាគឺជារឿងល្អដើម្បីជៀសវាងការកើតជំងឺមហារីក។ ជាទូទៅអ្នកជំនាញបានផ្តល់អនុសាសន៍ថា មនុស្សដែលបរិភោគបន្លែ និងផ្លែឈើផ្សេងៗច្រើនចាប្រចាំថ្ងៃ អាចជួយឲ្យរាងកាយរបស់ពួកគេមានសុខភាពល្អ៕
មតិយោបល់