ថ្វីត្បិតតែឪឡឹកគឺជាផ្លែឈើដែលមនុស្សច្រើនចូលចិត្តបរិភោគ នឹងមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពក៏ពិតមែន។ ប៉ុន្តែការបរិភោគផ្លែឪឡឹកច្រើនពេកអាចធ្វើឲ្យផ្ទុយពីអ្វីដែលអ្នកត្រូវទទួលបានវិញ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាផលប៉ះពាល់មួយចំនួនដែលអ្នកគួរតែយល់ចំពោះការបរិភោគឪឡឹក៖
– ប្រសិនបើអ្នកបរិភោគឪឡឹកច្រើនពេកអាចធ្វើឲ្យមានបញ្ហារំលាយអាហារ, ហើមពោះ, ចង្អោរ និងក្អក… ចំពោះអ្នកដែលមានពោះវៀនអន់ អាចធ្វើឲ្យមានរោគពោះវៀនថែមទៀត។
– ឪឡឹកមានកម្រិតប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ដែលធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធបេះដូងមានស្ថេរភាពជួយបង្ការជំងឺបេះដូង ប៉ុន្តែជាតិប៉ូតាស្យូមក៏បង្កឲ្យមានភាព ស្មុគស្មាញនៃប្រព័ន្ធសសៃប្រសាទកណ្តោល ដែលធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់បេះដូង។ មិនតែប៉ុណ្ណោះវាក៏នាំឲ្យមានការខូចខាតដល់តម្រង់នោមផងដែរ។
– មនុស្សជាច្រើនអាចនឹងអាឡែស៊ី និងរោគសញ្ញាដែលលេចឡើងដូចជា៖ កន្ទួលរមាស់… ក៏ព្រោះតែការបរិភោគឪឡឹកច្រើនហួសកម្រិត។
– ការបរិភោគឪឡឹកច្រើនពេកអាចបង្កើនឧស្ម័នអាសូត ដែលធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់អុកស៊ីដកម្មនៃរាងកាយ។ ការកើនឡើងនៃឧស្ម័នអាសូតនេះ នឹងធ្វើឲ្យរាងកាយមានភាពតានតឹងកាន់តែខ្លាំង។
– ការបរិភោគឪឡឹកច្រើនក៏អាចកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម។ ក្នុងករណីនេះអាចធ្វើឲ្យខូចខាតដល់សសៃឈាមនៅក្នុងរាងកាយ។
– ការបរិភោគឪឡឹកច្រើនពេកក៏អាចកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម និងធ្វើឲ្យខូចខាតតំរងនោម ដោយសារតែមានការរំខាននៃការផលិតអាំងស៊ុយលីន៕
មតិយោបល់