នៅក្នុងស៊ុតមួយគ្រាប់មានផ្ទុកវីតាមីន A, D, E, B1, B2, B6, B12… រួមទាំងជាតិកាល់ស្យូម, ជាតិដែក, ស័ង្កសី… ប្រភពប្រូតែអ៊ីនទាំងនេះសម្បូរនៅក្នុងស៊ុតយ៉ាងច្រើនដែលរាងកាយត្រូវការជាចាំបាច់។ ស៊ុតមាន់អាចប្រឆាំងនឹងវ័យចំណាស់ បង្កើនកំលាំង ធ្វើឲ្យសាច់ដុំរឹងមាំ។ នៅក្នុងពេលរំលាយអាហារវាអាចជួយគាំទ្រដល់សកម្មភាព ថ្លើម ជួយកំណត់ហានិភ័យនៃការស្ទះសសៃឈាមដែលបណ្តោលមកពីកូឡេស្តេរ៉ុល។ តែទោះជាយ៉ាងណាអ្នកគួរតែស្វែងយល់ពីរបៀបញ៉ាំស៊ុតមាន់ឲ្យបានត្រឹមត្រូវផងដែល ដើម្បីឲ្យសុខភាពកាន់តែប្រសើរឡើង។
នៅពេលបរិភោគអ្នកគួរតែជៀសវាងកត្តាមួយចំនួនដូចខាងក្រោម៖
– កុំបរិភោគស៊ុតនៅពេលយប់៖ ប្រសិនបើស៊ុតស្ងោរឆ្អិន ប៉ុន្តែបន្ទាប់ពីការទុកមួយយប់សារធាតុចិញ្ចឹមនឹងអាចផលិតទៅជាបាក់តេរី ដែលអាចបង្កឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។ ព្រោះជាតិប្រូតែអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតឆ្អិនត្រូវបានបំផ្លាញ់ ដូច្នេះតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភ និងត្រូវបានកាត់បន្ថយយ៉ាងខ្លាំង។
– ផឹកតែបន្ទាប់ពីការបរិភោគស៊ុត៖ មនុស្សជាច្រើនតែងតែផឹកតែក្រោយពេលទទួលស៊ុត ប៉ុន្តែអាស៊ីត Tannic ដែលមានតិចតួចនៅក្នុងតែអាចផ្សំជាមួយនឹងប្រូតែអ៊ីនដែលមាននៅក្នុងស៊ុតអាចធ្វើឲ្យការរំលាយអាហាររបស់ពោះវៀនត្រូវកាត់បន្ថយ។
– កុំប្រើថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាក៖ ស៊ុតគឺសម្បូរទៅដោយប្រូតែអ៊ីនខណៈដែល ការរលាកក្នុងរាងកាយត្រូវបានទាក់ទងទៅនឹងបរិមាណនៃប្រូតែអ៊ីន។ ដូច្នេះនៅពេលដែលអ្នកមានជំងឺរលាកកើតមានឡើង គួរតែកុំលេបថ្នាំបន្ទាប់ពីបរិភោគស៊ុត។ ស៊ុតសម្បូរទៅដោយប្រូតែអ៊ីនបង្កើនបន្ទុកនៅលើពោះ នោះអាចប៉ះពាល់ដល់ការស្រូប និងរំលាយអាហារ។
– កុំបរិភោគច្រើនពេក៖ បើទោះជាតម្លៃអាហាររូបត្ថម្ភនៃស៊ុត គឺមានតម្លៃខ្ពស់ ប៉ុន្តែការបរិភោគច្រើនបណ្តោលឲ្យសារធាតុចិញ្ចឹមលើស នាំឲ្យធាត់បង្កើនបន្ទុកនៅលើថ្លើម និងតម្រងនោម៕
មតិយោបល់