ព័ត៌មានសេដ្ឋកិច្ច

ក្រុមហ៊ុនកម្ពុជាដំបូង ទទួលបានវិញ្ញាបនបត្របន្លែ និងផ្លែឈើសរីរាង្គស្ដង់ដាអឺរ៉ុប

ក្រុមហ៊ុនសហករណ៍សរីរាង្គខ្មែរ (Khmer Organic Cooperative) ដែល​ជា​ក្រុមហ៊ុន​​កសិកម្ម​ក្នុង​ស្រុកមួយ ​ទទួល​បាន​វិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់គុណភាពកសិកម្មសរីរាង្គស្តង់ដាសហភាពអឺរ៉ុប ដែល​នេះ​ជា​វិញ្ញាបនបត្រ​ដំបូង​នៅកម្ពុជា ​សម្រាប់​ចម្ការ​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ។

ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុនសហករណ៍សរីរាង្គខ្មែរ លោក អៀង សុធារ៉ា មាន​ប្រសាសន៍​ថា ដោយមើល​ឃើញ​ថា បញ្ហា​បន្លែផ្លែឈើមានជាតិគីមី គឺជា​បញ្ហា​ដែល​​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​កំពុង​ប្រឈម​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន ក្រុមហ៊ុន​សហករណ៍​សរីរាង្គ​ខ្មែរ ​បានរួមចំណែក​ក្នុង​ការ​លើកកម្ពស់​ការ​ធ្វើកសិកម្ម​បែបសរីរាង្គ។លោកបន្ត​ថា ក្រុមហ៊ុនលោក​​បាន​ចំណាយធនធាន​ និង​រយៈពេល​ច្រើន​ឆ្នាំ ក្នុង​ការ​​​ស្នើសុំ​វិញ្ញាបនបត្រ​សរីរាង្គ​ស្ដង់ដា​អឺរ៉ុបនេះ ដើម្បី​បង្កើនទំនុក​ចិត្ត​ដល់​អតិថិជន។

វិញ្ញាបនបត្រ​សរីរាង្គ​ស្តង់ដា​អឺរ៉ុប​នេះ​ត្រូវបានផ្តល់ទៅលើ​បន្លែនិងផ្លែឈើសរុប​ ៥៨ប្រភេទក្នុង កសិដ្ឋានពីរកន្លែងរបស់​​ក្រុមហ៊ុន​សហករណ៍សរីរាង្គខ្មែរ គឺ​កសិដ្ឋានរមណីយដ្ឋានពិកនិកតាមបណ្តោយផ្លូវជាតិលេខ៤ក្នុងខេត្តព្រះស៊ីហនុ និងកសិដ្ឋាន​ Eco-Agri Farm ដែលស្ថិតនៅក្នុងស្រុក​ស្រែអំបិល ខេត្ត​កោះកុង។

លោក ហ៊ាន វណ្ណហន អគ្គនាយកនៃអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្ម បានចូលរួមអបអរចំពោះ ការទទួលបានវិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់គុណភាពកសិកម្មសរីរាង្គស្តង់ដាសហភាពអឺរ៉ុបនេះ ហើយនឹងបន្តជួយគាំទ្រ ជ្រោមជ្រែងឲ្យមានការផ្លាស់ប្តូរពី សហករណ៍ ទៅជា សហគមន៍ ដើម្បីរក្សាបាននូវ ការទទួលស្គាល់នេះ បន្តទៅមុខប្រកបដោយនិរន្តរភាព។

លោក គ្រី សុជាតិ ប្រធានផ្នែកអភិវឌ្ឍន៍អាជីវកម្មនៅ​ក្រុមហ៊ុន Control Union ដែល​ជា​ស្ថាប័ន​វាយតម្លៃ​និង​ចេញ​វិញ្ញាបនបត្រ​សរីរាង្គ មាន​ប្រសាសន៍​ថា​ មុននឹងផ្តល់វិញ្ញាបនបត្រសរីរាង្គស្ដង់ដា​អឺរ៉ុប​ទៅ​ក្រុមហ៊ុនសហករណ៍សរីរាង្គខ្មែរ ក្រុមហ៊ុនលោកបានត្រួតពិនិត្យ វាយតម្លៃ និងឆ្លងកាត់បែបបទសំខាន់ៗជាច្រើនដំណាក់កាល​ ទាំងការវាយតម្លៃការ​រៀបចំ​ឯកសារ​នៅ​ក្រុមហ៊ុននិងនៅកសិដ្ឋានផ្ទាល់។

លោក អៀង សុធារ៉ា អះអាង​​ថា ដើម្បី​ជំរុញ​ការ​ធ្វើ​កសិកម្ម​សរីរាង្គក្រុមហ៊ុន​លោក​​នឹង​បន្តផ្សព្វផ្សាយ បណ្តុះបណ្តាល និងជំរុញ​ការអនុវត្ត​កសិកម្មសរីរាង្គ​បែបកិច្ចសន្យា​ជាមួយកសិករផ្ទាល់។

លោកថា ការទទួលបាន​វិញ្ញាបនបត្រ​បញ្ជាក់គុណភាពកសិកម្មសរីរាង្គស្តង់ដាសហភាពអឺរ៉ុបនេះ នឹងជួយ​លើកកម្ពស់​សេដ្ឋកិច្ច​គ្រួសារ​កសិករ ព្រមទាំង​រួមចំណែក​ថែរក្សា​សុខភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​កម្ពុជា។

សូមបញ្ជាក់ផងដែរថា បន្លែផ្លែឈើសរីរាង្គ និងបន្លែផ្លែឈើធម្មជាតិ មានរសជាតិ និងវីតាមីនមិនដូចគ្នានោះទេ ហើយការដាំដុះនិងថែរទាំវិញក៏មិនដូចគ្នាដែរ។ ការដាំដុះបែបសរីរាង្គគឺជាការដាំដុះមួយ ដែលអ្នកបច្ចេកទេស ត្រូវត្រួតពិនិត្យទាំងទីតាំងដីដែលត្រូវដាំដុះ ការដាក់ជីសរីរាង្គ និងថ្នាំពុលសរីរាង្គជាដើម។ ដូច្នេះហើយទើបធ្វើឲ្យបន្លែនិងផ្លែឈើសរីរាង្គមានរសជាតិនិងសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើនជាង បន្លែផ្លែឈើធម្មជាតិ។ រីឯការដាំដុះតាមបែបធម្មជាតិវិញ គឺពុំមានការគិតគូរពីទីតាំងដែលត្រូវដាំដុះនោះទេ ពោលគឺដូចជាការដាំដំណាំនៅក្បែរផ្ទះ ដោយដាំពឹងផ្អែកទៅលើដីនោះមានជីវជាតិស្រាប់ ដោយមិនចាំបាច់ដាក់ជីអ្វីបន្ថែមនោះទេ គ្រាន់តែដាក់លាមកសត្វ និងកាកសំណល់ផ្សេងៗតែប៉ុណ្ណោះ៕

មតិយោបល់