បរទេស៖ តែទឹកកក គឺជាភេសជ្ជៈមួយប្រភេទដែលគេតែងតែនិយមប្រើសម្រាប់ទទួលភ្ញៀវនៅតាមបណ្តោលភោជនីយដ្ឋាននានា។ ប៉ុន្តែទោះជាយ៉ាងណា អ្នកមិនគួរផឹកភេសជ្ជៈនេះឡើយ ព្រោះវាអាចបង្កឲ្យកើតជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោម។
ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅសាកលវិទ្យាល័យ Arkansas សហរដ្ឋអាមេរិក បង្ហាញថា សារធាតុ oxalate ដែលមាននៅក្នុងទឹកតែ អាចផលិតជាអំបិលក្រួស និងសារធាតុរ៉ែនៅក្នុងទឹកនោម។
ប្រសិនបើសារធាតុ oxalate កើនឡើងនៅក្នុងរាងកាយកាន់តែច្រើន ភាគល្អិតតូចៗនឹងផ្តុំគ្នាបង្កទៅជាធំបន្តិចម្តងៗ បណ្តោលឲ្យមានការឈឺចាប់តម្រងនោម, បង្កឲ្យមានជំងឺខ្សោយតម្រងនោម, ក្រួសក្នុងតមនោម។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាចំណុចមួយចំនួនដែលអ្នកគួរតែស្វែងយល់ ដើម្បីទទួលបានសុខភាពល្អ៖
គួរទទួលទានតែទឹកកដូចម្តេច ដើម្បីកុំឲ្យប៉ះពាល់សុខភាព?
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានបង្ហាញឲ្យដឹងថា តែទឹកកក ១០០ មីលីត្រ មានផ្ទុកសារធាតុ oxalate ចាប់ពី ៥០ ទៅ ១០០។ ជាមួយគ្នានេះផងដែរ អ្នកគួរតែទទួលទានសារធាតុ oxalate តិចជាង ៥០០ មីលីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ឬទទួលទានតែទឹកកក ១ ទៅ ២ ពែងក្នុងមួយថ្ងៃបានហើយ ដើម្បីធានាដល់សុខភាព។
តើមនុស្សបែបណា ដែលមិនគួរផឹកតែទឹកកក?
ចំពោះអ្នកដែលកើតជំងឺគ្រួសតម្រងនោម, ខ្សោយតម្រងនោម មិនគួរបរិភោគតែទឹកកក ឬផលិតផលដែលមានសារធាតុ oxalate នោះទេ ព្រោះវាអាចបង្កឲ្យជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរឡើង។
ដូចគ្នានេះផងដែរ កុមារក្រោមអាយុ ៣ឆ្នាំ មិនគួរទទួលទានតែទឹកកកឡើយ ដោយសារតែអាស៊ីតនៅក្នុងតែទឹកកកចូលទៅដល់ក្រពះ នឹងមានប្រតិកម្មជាមួយជាតិដែកនៅក្នុងម្ហូបអាហារ ដែលធ្វើឲ្យមានភាពអវិជ្ជមាន ហើយធ្វើឲ្យកុមារមានភាពស្លេកស្លាំង។
លើសពីនេះទៅទៀត សម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាក្រពះពោះវៀន គួរកំណត់ការបរិភោគតែទឹកកកដូចគ្នា ព្រោះវាធ្វើឲ្យពិបាកក្នុងការរំលាយអាហារ៕
មតិយោបល់