បន្លែ និងផ្លែឈើដែលមានពណ៌ផ្សេងៗពីគ្នានីមួយៗសុទ្ធតែមានគុណប្រយោជន៍ខាងសារធាតុអាហារខុសប្លែក
ពីគ្នា ដូច្នេះបើចង់ទទួលទានអាហារឲ្យក្លាយជាថ្នាំ ត្រឹមតែ 5 ប្រភេទក្រុមមិនគ្រប់គ្រាន់ទេ ត្រូវឲ្យគ្រប់ទាំង 5 ពណ៌ទៀតផង។
១ . ពណ៌ក្រហម
. មុខម្ហូបសុខភាព ៖ ទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះដុត ឆាប៉េងប៉ោះ
. មានអ្វីល្អខ្លះ? ៖ ឡៃខូពីន ឃែរ៉ូធីណយដ៍ ដែលឲ្យពណ៌ក្រហមដល់ផ្លែប៉េងប៉ោះទុំ និងផ្លែឪឡឹក គឺជាសារ
ធាតុប្រឆាំងនឹងអនុមូលឥស្សរះមួយដ៏ល្អបំផុត កាត់បន្ថយការត្រូវបានបំផ្លាញរបស់ប្រូតេអ៊ីន កាត់បន្ថយភាពប្រថុយនឹងការកើតជម្ងឺបេះដូង និងការពារមហារីក បានយ៉ាងល្អទៀតផង ។
Tip ៖ ឡៃខូពីន នឹងបញ្ចញឬទ្ធិបានពេញទំហឹងនៅពេលឆ្លងកាត់ការចំអឹនដោយប្រើកំដៅ ។
២ . ពណ៌ស្វាយ
. មុខម្ហូបសុខភាព ៖ ត្រប់វែងពណ៌ស្វាយជ្រលក់ពងមាន់ចៀន ស្ងោរមានដាក់ស្ពៃក្តោបពណ៌ស្វាយ
. មានអ្វីល្អខ្លះ? ៖ ពណ៌ស្វាយដែលយើងឃើញនោះកើតឡើងពីការរួមគ្នារបស់សារធាតុប្រឆាំងអនុមូល
ឥស្សរះក្រុម អ៊ែនថូសាំយ៉ានីន មានឥទ្ធិពលក្នុងការពន្យាការកើតរោគជាតិខ្លាញ់ញ៉ុកណែនក្នុងសសៃឈាម និងរោគសសៃឈាមបេះដូងឡើងរឹង ថែមទាំងជួយបង្កើនលំហូរវឹលនៅក្នុងសសៃឈាមតូចៗ ជួយពន្យាការចុះខ្សោយរបស់កែវភ្នែកបាន ។ បន្លែ ផ្លែឈើក្នុងក្រុមនេះ មានដូចជា ស្ពៃក្តោបពណ៌ស្វាយ តំឡូងពណ៌ស្វាយ ផ្លែទំពាំងបាយជូរ បាយតំណើបខ្មៅ ផ្លែ
ពោតពណ៌ស្វាយជាដើម ។
Note ៖ ក្លឹន និងពណ៌អាចខុសពី ផ្លែត្រប់ ឬស្ពៃក្តោបធម្មតា តែរស់ជាតិឆ្ងាញ់មិនខុសគ្នាទេ ។
៣ . ពណ៌ស
. មុខម្ហូបសុខភាព ៖ ញាំផ្សេងៗ (មានមើមខ្ទឹម-សស្រស់) ដែលដាក់ខ្ទឹមបារាំង
. មានអ្វីល្អខ្លះ? ៖ សារធាតុសំខាន់នៅក្នុងបន្លែ ផ្លែឈើពណ៌ស គឺ អាល់លិស៊ីន ដែលជួយគ្រប់គ្រងបរិមាណជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងឈាម កាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ូល និង អឹលឌីអឹល (ជាត់ខ្លាញ់អាក្រក់)ឃើញមាននៅក្នុងមើមខ្ទឹម-ស និង
មើមខ្ទឹមបារាំង ក្រៅពីនេះនៅមានពណ៌របស់ផេកធីនដែលជាកាកសសៃរលាយក្នុងទឹក (ឃើញមាននៅក្នុងសាច់ផ្លែប៉ោម
ត្របែក ផ្លែស្រកានាគ) ដែលជួយធ្វើឲ្យបរិមាណជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមនៅនឹងស្មើ កាត់បន្ថយភាពឃ្លានអាហារ ល្អសំរាប់ប្រើ
ក្នុងការគ្រប់គ្រងទម្ងន់ខ្លួន ។
៤ . ពណ៌បៃតង
. មុខម្ហូបសុខភាព ៖ ឆាត្រកួនប្រេងខ្យង ឆាបន្លែប្រូខូលីជាមួយបង្គា ស្ងោរស្លឹកបាស់
. មានអ្វីល្អខ្លះ? ៖ បន្លែពណ៌បៃតងសម្បូរទៅដោយ លូធីន និងស៊ីស៊ែនធីន ដែលជួយបញ្ចុះអត្រាការចុះ
ខ្សោយរបស់ផ្ទាំងអេក្រង់សសៃប្រសាទភ្នែក ដែលជាមូលហេតុសំខាន់អាចធ្វើឲ្យភ្នែកខ្វាក់នៅពេលអាយុច្រើនឡើងបាន ។
Tip ៖ បើធ្វើម្ហូបអារហារបរិភោគខ្លួនឯង គួរប្រើពេលវេលាកុំឲ្យលើស 5 នាទីក្នុងការចំអឹនបន្លែពណ៌បៃតង
មិនដូច្នោះទេ សារធាតុអាហារនឹងបាត់បង់ដោយសារកំដៅ អាចសង្កេតឃើញបានតាមរយ:បន្លែដែលចាប់ផ្តើមប្តូរទៅជាពណ៌លឿង លែងបៃតងស្រស់ដូចមុន ។
៥ . ពណ៌លឿង / ទឹកក្រូច
. មុខម្ហូបសុខភាព ៖ ល្ពៅឆាសាច់ជ្រូកចិញ្រ្ចាំ ញាំការ៉ុត
. មានអ្វីល្អខ្លះ? ៖ បន្លែផ្លែឈើដែលមានពណ៌លឿង និងពណ៌លឿងទុំ ដូចជា ផ្លែល្ពៅ មើមការ៉ុត ផ្លែត្រ
សក់ស្រូវ និងល្ហុងទុំ សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអនុមូលឥស្សរះ ជាពិសេសប៉ផុត អាល់ហ្វា និង បេតាឃែរ៉ូធីនដែលជួយបំប៉នខ្សែភ្នែក ឆ្អឹង និងប្រព័ន្ធការពារជម្ងឺឲ្យរឹងមាំ និងជួយជំរុញការកំចាត់កោសិកាមហារីករបស់រាងកាយបានទៀតផង
មតិយោបល់