តាមការស្រាវជ្រាវមួយដោយសាកលវិទ្យាល័យ University of Southern California បានបង្ហាញថា កុមារដែលបរិភោគ សាច់ក្រកហតដក ច្រើនជាង១២គ្រាប់ក្នុងរយៈមួយខែ អាចប្រឈមនឹងជំងឺមហារីក ខ្ពស់ជាងកុមារដែលមិនបានញ៉ាំរហូតដល់ទៅ៩ដង។
ការសិក្សាមួយទៀតក៏បានរកឃើញដែរថា កុមារដែលបរិភោគសាច់ក្រកហតដក ម្តងក្នុងមួយសប្តាហ៍អាចប្រឈមនឹងហានិភ័យនៃបញ្ហាសុខភាពតិចតួច។ ក៏ប៉ុន្តែសម្រាប់ស្ត្រីពពោះដែលបរិភោគសាច់ក្រកដតដក ជាញឹកញាប់ អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកខួរក្បាលដល់ទារកក្នុងផ្ទៃខ្ពស់បំផុត។
សាច់ក្រកត្រូវបានគេរកឃើញថា មានផ្ទុកសារធាតុនីត្រាត(nitrate) ដែលត្រូវបានគេប្រើប្រាស់រក្សា ហតដក ទុកឲ្យបានយូរ និងធ្វើឲ្យសាច់មានពណ៌ក្រហម។ ប្រសិនបើគ្មានភាពចាំបាច់នោះទេ អ្នកគួរតែឈប់ទទួលទានសាច់ក្រកប្រភេទនេះ ហើយកុំគិតថា វាជាប្រភពនៃប្រូតេអ៊ីនសម្រាប់កុមារឲ្យសោះ។
លើពីនេះទៅទៀត សាច់ក្រកហតដក មានគុណភាពទាប សម្បូរជាតិខ្លាញ់ច្រើន ជាតិសូដ្យូមខ្ពស់ និងផ្ទុកសារធាតុគីមីបង្ការមិនឲ្យឆាប់ខូច។ នេះជាមូលហេតុដែលធ្វើឲ្យអ្នកចូលចិត្តទទួលទានមានបញ្ហាសុខភាព ជាពិសេសកុមារតូចៗតែម្តង។
ដើម្បីជៀសផុតពីហានិភ័យផ្សេងៗចំពោះសុខភាព អ្នកគួរតែហាមប្រាមចំពោះកុមារ កុំឲ្យទទួលទានសាច់ក្រកហតដក ញឹកញាប់ពេក ហើយប្រសិនជាអាចឈប់តែម្តងគឺកាន់តែល្អ៕
ប្រភពៈ rak sukapap
មតិយោបល់